Geplaatst op Geef een reactie

De stappen van een leer(groei)proces

Vanaf het moment dat we op de aardbol verschijnen vraagt het leven ons eigenlijk maar 1 ding en dat is… LEREN of GROEIEN. Dit proces moeten elke dag doorlopen en dit tot wanneer er beslist wanneer jouw leven hier stopt. Wanneer ik dit zeg in mijn praktijk tegen mijn klanten is de eerste reactie een moment van stilte. Daarna kan het twee kanten uitgaan. De klant bevestigd dat dit inderdaad zo is en wordt zich er volledig van bewust. De andere reactie is dat mijn klant op dat moment toevertrouwd dat dit zo pijnlijk is en dat er zelf angsten zijn om te groeien of dat leerproces te doorlopen.

In deze blog vertel ik meer over de structuur van een leer(groei)proces en wat er in die fases elke keer gebeurd. Ik verduidelijk elke fase met een voorbeeld van mijn zoon (6 jaar) die gitaar leert spelen.

Je kan het niet vermijden in je leven een leer(groei)proces omdat de wereld rondom ons veranderd en dus ook onze directe omgeving. Elke seconde van ons leven wordt alles vernieuwd, zelf ons fysieke lichaam doet constant aan cel vernieuwing. Daarom is het belangrijk dat we het evenwicht bewaren om ons zelf bewust te worden dat we nood hebben aan zo een proces. En daar is het er al, want de eerste is…

Fase 1

Je creëert een verlangen

Dit kan zijn dat je een nieuwe hobby start voorbeeld gitaar leren spelen, een nieuwe taal leren, dansles volgen,… Dit kan zijn dat je bijvoorbeeld iemand bezig gezien hebt op een concert of op een film en die persoon heeft je zo diep geraakt waardoor er een verlangen gecreëerd wordt. Volgens de wet van aantrekkingskracht is het er al, alleen moet jij eigenlijk jouw proces nog doorlopen om het verlangen echt te ontvangen.

Initiatie van gitaar

In het begin van het schooljaar kwam onder andere de muziekschool naar de school van mijn zoon en er was iemand die een gitaar bij zich had en begon te spelen. Mijn zoon (ook heel gevoelig en muzikaal aangelegd) voelde al dat dit iets voor hem is. Wanneer die man vroeg wie even wou proberen stak Gianni zijn vinger uit en met grote smekende ogen mocht hij naar voor komen en even de gitaar vasthouden en enkele snaren aanslaan. Uiteraard kwam er geluid uit en voelde hij zich machtig dat dit instrument klanken uitbracht die hij creëerde. Het verlangen was geboren. Mama ik ga gitaar leren. Mama dacht direct: “Hoe moeten we dit weer klaarspelen want met zijn ander talent was er geen ruimte meer tot muziekschool”

Fase 2

Je doet het

Ja ,je hebt ervan geproefd of gevoeld en je beslist om direct actie te nemen. Snel merk je dat er dingen moeten gebeuren dat je eigenlijk niet voorzien had of onderschat had. Misschien moet je een school zoeken en is dit niet gemakkelijk te combineren met je werk en/of je gezin.

Stel jezelf hier volgende vragen:

  • Is dit écht zo of is dit weerstand?
  • Gebruik ik uitvluchten om dit niet te doen?
  • Zijn er andere opties?
  • Wat zijn die onderliggende gevoelens (faal)angst…

Want dit kan al een moment zijn dat je zou kunnen afhaken. Misschien stop je het verlangen weg of misschien doe je de eerste lessen en nadien stop je toch. Of je doet het echt, je stapt over je gevoelens of je voelt echt dat dit is wat je moet doen.

Wanneer je hier al voor de actie gaat voel je wel al, dat je tijd gaat nodig hebben om te leren wat je moet leren. Maar je blijft vastbesloten!

De eerste actiestappen voor Gianni

Op 6 december had de Sint een gitaar gebracht voor Gianni die hij speciaal voor hem in zijn speelgoedfabriek heeft laten maken. Dit was voor ons de ideale manier om te zien of hij dit écht wou of dat het een bevlieging was. Al snel bleek dat zijn verlangen klaar was om echt tot een volwaardig leer(groei)proces te ontpoppen en dat we ons kind moesten steunen in wat voor ons ook mogelijk was. Gianni kwam al heel snel tot besef dat de lieve Sint zijn gitaar niet de klanken van kon maken zoals een gitaar uit de muziekwinkel. We zeiden snel tegen elkaar dat dit een duidelijke bevestiging is dat hij dit écht wilt, dat we ons plan B boven moeten halen. 

Fase 3

Je denkt niet meer na

Dit is de cruciaalste fase van jouw leer(groei) proces. Hierin ga je met jezelf en je beperkingen geconfronteerd worden. Ben jij geduldig genoeg om jezelf de tijd te gunnen? Je te laten voelen wat jouw oorspronkelijke reden was om dit proces te doorlopen? Dit proces is soms zo moeilijk omdat je al meevallers maar ook tegenvallers hebt meegemaakt. Dit is de fase dat jouw emoties als een jojo op en neer gaan. Jij wilt dat niet want je wil in een stijgende lijn gaan. Doorprik direct de illusie en zeg tegen jezelf dat dit normaal is. Zorg dat je met jezelf in evenwicht komt door jezelf geduld te geven. Toe te geven dat het misschien een mindere dag is maar dat het op een ander moment beter gaat. Laat die frustratie los. Neem eens een stapje terug en probeer het eens op een andere manier te doen.

Ga naar het gevoel wat je eigenlijk wil voelen. Is er iemand die al bereikt heeft wat jij wilt bereiken? Wat heeft die persoon juist gedaan? Wat doet dit met jou? Hang ook niet vast aan deze ene persoon. Dit kan veranderen of het kunnen zelfs meerdere personen zijn die jou focus kunnen geven. Heel belangrijk is hierin ook hoe je die ‘prestaties’ voor jouw zijn. Stel jezelf dus de vragen:

  • wie ben IK?
  • wat wil IK?
  • hoe wil IK mij voelen?

Geloof me wanneer je dat evenwicht hebt dan denk je niet meer na. Dat is het punt dat jouw verlangens kunnen voltooid raken. Je wordt dan beloont door het gevoel dat je wou voelen. Daarna komt er een nieuw verlangen. Dit nieuwe verlangen zorgt ervoor dat je hoogstwaarschijnlijk al deze fases terug moet doorlopen. Maar dat maakt niks meer uit. Want jij hebt het vertrouwen dat je dit vroeg of laat toch gaat lukken.

Je denkt niet meer na. Je doet het gewoon.

Groeien zal Gianni doen want hij heeft een voorbeeld

Gianni heb ik laten kennis maken met Elvis Presley dankzij YouTube konden we ‘The King of Rock ‘n’ Roll’ aan het werk zien zowel live als in zijn videoclips. Sindsdien is Gianni zijn verlangen nog groter geworden en heeft dit meer sturing gekregen. Zijn grootste verlangen (op dit moment) is om zoals Elvis gitaar te spelen op het podium voor alle kindjes, juffen en meesters van zijn school. En ik geloof erin dat hij er binnen enkele jaren er ook zal staan!

 

Wil jij graag nog meer groei in jouw proces en het makkelijker laten gaan? Dat kan!

Vraag GRATIS 10 affirmaties + 10 tips aan of download het GRATIS E-book: De wereld van EFT

Ben jij iemand die graag door mij gecoacht wil worden? Neem dan een kijkje bij EFT online coaching en vindt wat het beste bij jou past.

 

Als afsluiter kan je genieten van uiteraard ‘The King of Rock ‘n’ Roll’ Laat Gianni en Elvis je inspireren om JOU tot jouw verlangen te brengen want dit gaat ook voor jou werken!

Geef een reactie