Geplaatst op Geef een reactie

Enkele dagen ging het goed en daarna…

Wanneer je het even niet meer ziet zitten en je komt op het punt dat je professionele hulp nodig hebt dan heb je een belangrijke stap gezet.

Het moment breekt aan… je hebt een afspraak, het klikt met de persoon waarmee jij jouw probleem wilt aanpakken.

De eerste afspraak verloopt vlot en je voelt je veranderen. Je voelt dat je meer ruimte ervaart en je kan zeggen dat je jouw al veel beter voelt.

Ongelooflijk dat dit kan!

Maar hopelijk val jij niet in deze valkuil!

Ik hoor het vaak in mijn praktijk (en ik heb dit zelf ook al gevoeld). Je komt met een probleem waarvan jij zelf al goed beseft dat dit iets is dat je beter niet alleen aanpakt. Ook besef je vaak dat dit thema dat naar boven komt zoveel lading heeft dat je dit niet direct kunt oplossen.

De eerste sessie

Je gaat naar de afspraak en na enkele minuten voel je de spanning die zich meebrengt van je afglijden. Waardoor je samen met de coach, therapeut, of wie dan ook start met jouw probleem.

Stapsgewijs wordt je in een gesprek naar jouw gevoel of gedachten gebracht. Er komen zelfs bepaalde zaken naar boven die je niet wist dat ze in jouw zaten. Je wordt verder begeleid in jouw proces waar je die dag aan brengt en aan werkt.

Het einde van de sessie nadert. Je merkt dat je lichaam hard heeft moeten werken en dat het rust mag nemen. Anderzijds voel je ook dat je lichter en rustiger wordt. Je praat nog even na en beslist om terug een afspraak te maken. Zodat je verder kunt werken aan jezelf.

Na de sessie

Je gaat naar huis en je voelt je bijna ‘Wauw!’ of zelfs ‘Het is weg.’ Je geniet van je nieuwe JIJ. Enkele dagen gaat het goed en dan… BONK! Het is er terug. Je voelt je weer net als voor de sessie.

Wat is jouw reactie?

  1. val je in jouw oude ik en belt de afspraak af?
  2. of je gaat gewoon niet en laat zelfs niets weten?
  3. je bijt door en ga toch naar de afspraak?

Ik begrijp op zich dat jouw reactie snel naar 1 of zelfs naar 2 uitgaat. Hoewel reactie 2 niet echt proper is. Maar als je toch uiteindelijk voor reactie 3 gaat dan doorprik jij zelf al een prachtig patroon. Deze keuze zorgt voor een reactie in jouw systeem dat je wakker schudt. Je gaat als het ware al automatisch in een volgende fase van jouw proces.

Dit raad ik jou aan

Wanneer je doorbijt en naar je volgende sessie gaat, bespreek dit met jouw gekozen coach of therapeut. Vertel dat je getwijfeld hebt om terug te komen.

Het gaat jouw samenwerken nog beter stimuleren. Ook laat je daardoor de stress los die je dagen ervoor voelde en ga je meer ontspannen beginnen aan de sessie.

Waarom heb je een terugval?

Wanneer je nog even terug leest in de blog dan zie je dat er enkele woorden vet geschreven zijn. Die woorden zullen elke sessie opnieuw gebeuren. Je hebt vaak jaren met jouw probleem gezeten en rond gelopen. Het kan ook zijn dat je veel op korte tijd hebt moeten verwerken en je snel keuzes moet maken waardoor je het bos door de bomen niet meer ziet.

Wees daarom niet hard voor jezelf en aanvaard even dat je tijd moet investeren in en met jezelf! Want daar draait het om. Tijd maken in jezelf! Geloof me, het is de moeite waard om stap voor stap jouw systeem mooi te krijgen. Je zal meer het vertrouwen krijgen dat alles uit eindelijk goed komt.

 

(In mijn volgende blog vertel ik jou meer wat er juist voor zorgt dat we geneigd zijn om in reactie 1 of 2 te vallen.)

Dit heb ik nog voor jou…

Geef een reactie