Wat is EFT?

EFT-coaching getest bij Silenzio

Tekst: Lifestylebooking.be

EFT staat voor Emotional Freedom Technics en werkt op de meridianen in het gezicht, door met je vinger op de punten te tikken. “Doordat ze er niet bij hoeven na te denken, kruipen ze vroeger in hun gevoel en onderbewuste. Bij EFT is het de bedoeling dat je mag voelen wat in het dagelijkse leven niet kan. Door op die acupunctuurpunten te tikken, ga je binnen dat onaangename gevoel ontspannen. Zo creëer je automatisch een brug naar je onderbewustzijn in alle veiligheid en kun je het loslaten. Je onderbewuste geeft ook zelf aan wat het aankan om te verwerken op dit moment.”

Concreet voorbeeld om mee te werken

Ik mag gaan zitten en Shana neemt plaats schuin naast mij. Om EFT te testen, gebruik ik een alledaags voorbeeld die ik al meedraag sinds mijn kindertijd. Zonder echt verklaarbare reden lust ik namelijk geen ajuin. Meer bepaald  kan ik er niet tegen als ik op een stukje rauwe of gestoofde ajuin zou bijten. In onze Belgische keuken is ajuin een ingrediënt en smaakmaker die dagelijks toegevoegd wordt aan verschillende gerechten. Maar dus niet in mijn potten en pannen. Ik ben heel benieuwd naar hoe EFT-coaching werkt en hierop kan inspelen.

Vlugge lichtje tikjes op de meridianen in het gezicht

In een aantal zinnen schrijft Shana dit kort neer en meer heeft ze niet nodig. Ik hoef zelf niet op zoek te gaan naar redenen waarom of wanneer en hoe dit kan begonnen zijn. Want ik weet het echt niet. Toch is het iets dat mij blijft achtervolgen, voornamelijk omdat niemand begrijpt dat ik het niet lust en mij er raar voor bekijkt. Shana neemt mijn hand vast en plaats haar vingers op enkele punten. Dan begint ze met haar vragen te stellen en tikt ondertussen punten aan in mijn gezicht (boven mijn ogen, lip en kaak) en op mijn handpalm. Het gaat vlug en zijn lichte tikjes.

Afbeelding

Toegang tot het onderbewuste

Op deze manier en door vraagstelling krijgen we toegang tot mijn onderbewuste, waar dit gevoel diep geworteld is en ergens mee gelinkt is. Shana vraagt mij ook om steeds elke zin te herhalen. Het voelt een beetje onwennig eerst en bij sommige zinnen moet ik eens glimlachen. Maar ik probeer mij te focussen en alles exact te herhalen. Tussendoor vraagt ze mij hoe ik mij voel. Ik voel mij wel rustiger worden, mijn ademhaling is duidelijk gezakt en komt van dieper. Maar ik ben niet in een soort trance zoals onder hypnose of zo, wat ook niet de bedoeling is. Bij elke reeks vragen komen er steeds nieuwe beelden of gevoelens terug naar boven, waarvan ik niet eens meer wist dat die er waren.

Visualisatie-oefening en samenhangende emoties

Shana neemt mij mee naar de keuken waar ik visualiseer dat ik ajuin aan het snijden ben, en die geur vreselijk is. Ik vertrek ook echt mijn gezicht als ik die zin herhaal en zie het beeld voor mij. De geur speelt een duidelijke invloed. Ook voel ik mijn maag af en toe eens samentrekken. Bij een volgende reeks beland ik plots aan de keukentafel van mijn mama, waar mijn oma altijd kookte voor ons. Ik krijg zo steeds meer beelden en linken voorgeschoteld die in mijn onderbewuste geborgen zaten en nu naar boven komen. En die geur aan de vingers van mijn oma is voor mij als kind heel typerend geweest.

Laagjes van de ajuin pellen

Dankzij deze introductie in EFT heeft Shana mij laten voelen en gewaarworden wat het is en hoe diep het kan werken. Ze heeft nu bewust rond die tafel gebleven en er niet te diep op ingegaan. Ze legt mij uit dat het letterlijk en figuurlijk is zoals de lagen van een ajuin afpellen. Tot je uiteindelijk bij de kern komt. Met slechts enkele sessies is dit al mogelijk om problemen zo te analyseren en op te lossen. Acceptatie lijkt mij hier zeker een sleutelwoord. Ik ben alvast onder de indruk van EFT en de mogelijkheden, het is een heel boeiende coaching. Shana begeleidt je hier ook perfect, rustig en vertrouwd in het ganse traject.

Werkt EFT wel bij mij ?

Goed nieuws! Zoals Einstein het in zijn tijd zei: “Alles is energie”. Moest er geen energie zijn, zou er niks bestaan. Zelfs de stoel waar je op zit, daar zit energie in. Een mens is gemaakt van energie. Energie loopt door ons lichaam dankzij meridianen. Omdat er constant met EFT gewerkt wordt op meridianen en iedere mens energie heeft is de kans groot dat het ook bij jouw werkt. Bij onderzoek is er vastgesteld dat er 90% slaagkansen zijn!

​Kinderen en EFT

Ook kinderen kunnen al psychische- en fysieke problemen hebben waar je als ouder machteloos tegen staat. Denk maar aan bedwateren, leerproblemen, faalangst, dyslexie en dyscalculie, … Kinderen kunnen al heel snel met EFT werken, deze sessies gebeuren op een heel creatieve en speelse manier zodat het kind op een aangename manier zijn probleem aanraakt en aanpakt.

​Mag ik definitief afbouwen met medicatie ?

Indien je medicatie neemt (zowel psychische als fysische klachten) of in behandeling bent bij een arts, psychiater, therapeut … Dan is het tussen jou en je behandelende geneesheer om te beslissen of de behandeling/medicatie stop gezet kan worden.

​Waarom kiezen voor EFT ?

  • auto-immuunziekten zoals: Lupus, MS, fibromyalgie, …
  • burn-out
  • clusterhoofdpijn
  • astma
  • depressie
  • allergieën

Wanneer niet !

  • onder invloed bent van drugs of alcohol
  • gebruik van medicatie die uw emoties en gevoelens afblokken
  • gelieve eerst met uw behandelende geneesheer op voorhand te bespreken of de medicatie stop gezet kan worden.

 

Wil jij graag nog meer informatie over EFT?

Wil jij graag een GRATIS gesprek met mij? Zodat jij al je vragen aan mij kunt stellen? Dan maak ik graag tijd voor jou!

 

GRATIS gesprek aanvragen